BÄCKSTRÖM I PRODUKTION

BÄCKSTRÖM I PRODUKTION

Yellow Bird i produktion med den nya brottsserien ”Bäckström” med Kjell Bergqvist.

Guldbagge och Kristallen prisbelönade Kjell Bergqvist kommer att leda C More’s och TV4s nya brottsdramaserie BÄCKSTRÖM. Serien är baserad på böckerna av romanförfattaren och professor i kriminologi Leif GW Persson som handlar om den härdade detektivchefinspektören Evert Bäckström.

BÄCKSTRÖM är en ny originalserie i sex delar från nordiska programföretag C More och TV4 och kommer att ha premiär 2020. Serien är baserad på Leif GW Perssons roman Kan man dö två gånger? och delar av Den som dödar draken.

Serien, som började filma i Göteborg förra veckan, kretsar kring den nationellt berömda morddetektiven Evert Bäckström, som kan skryta med att ha löst 99 procent av alla ärenden han har tagit på sig. Men när en skalle som är genomborrad med kulhål hittas på en obebodd ö i skärgården, står Evert Bäckström inför ett mer oroande mysterium än till och med han kunde ha föreställt sig.

Det har nu bekräftats att Kjell Bergqvist kommer att skildra karaktären av Evert Bäckström.

”Bäckström är en korrupt och fullständigt skrupelfri man som inte bryr sig om vad alla andra tycker – inklusive hans chefer. Han är helt outhärdlig som vän och kollega. Han är lat och smyger sig ofta från jobbet för att gå till puben för att överösa sig i mat och dryck, säger Kjell Bergqvist och tillägger, ”Han är snygg, orörlig och oumbärlig för mänskligheten, eller det tycker han i alla fall. Helt enkelt en ganska usel självbild. Det kommer att bli jättekul att få Bäckström till liv. ”

Kjell Bergqvist vann Guldbagge-priset för bästa manliga huvudroll 2001 i Leva Livet (2000) och igen 2010 med Bröllopsfotografen (2009). 2016 vann han Kristallen-utmärkelsen för Årets manliga skådespelare med sin framställning av Tom Stilton i Springfloden(2016).

Leif GW Persson har träffat Kjell Bergqvist och ser fram emot att se hans skildring av chefsinspektören som GW skapade i sina romaner.

”Kjell är ett utmärkt val för att spela Evert Bäckström. Bäckström är något av en speciell karaktär och jag är övertygad om att Kjell har förmågan att framställa honom på ett mycket trovärdigt sätt. Det blir spännande att se hur Bäckström visar sig på TV i en svensk inkarnation, säger Leif GW Persson.

Ulf Synnerholm, produktionschef vid C More’s och TV4: s dramaavdelning, säger att Bäckström är en stor satsning inom kanalernas brottgenre.

”Med Bäckström tar vi ett stolt nytt språng i den genren som C More och TV4 är, kan jag lova, bäst i klassen på – en lokalt förankrad brottserie med bred appell och högt produktionsvärde. Kjell Bergqvist kunde ha skapats för titelrollen, och vi ser fram emot att Bäckström vädjar till tittarna med hans skamlighet, säger Ulf Synnerholm.

Jonathan Sjöberg (Hidden: Förstfödd , Svartsjön) är huvudmanusförfattare och konceptuell regissör för Bäckström:

”Vi vill skapa en spännande, rolig och gripande serie. För det kommer att visa sig att det bakom Bäckströms skamlighet också finns andra, osynliga sidor, säger Jonathan Sjöberg.

Amanda Adolfsson, som tidigare har regisserat Eagles, är Bäckströms andra direktör.

Bäckström produceras av Yellowbird för C More och TV4 i samproduktion med ARD Degeto och Film i Väst.Niva Westlin Dahl är verkställande producent för projektet på C More och TV4. Georgie Mathew är producent för Bäckström på Yellowbird. Banijay Rights hanterar den internationella distributionen.

Close Menu