“Det fanns ingen annan än Kjell”

– Yellow Birds Georgie Mathew om inspelningen av Bäckström


Kriminaldramat Bäckström med Kjell Bergqvist i huvudrollen älskas av tittarna. Efter två veckor på C More stod det klart att seriens premiär är den mest framgångsrika på C More någonsin. Nu har Bäckström haft premiär på TV4 – En originalserie i sex delar baserad på Leif GW Perssons romankaraktär Evert Bäckström. Produktionsresan började med en läsupplevelse som kändes svår att filmatisera – till en vision där Kjell Bergqvist var tillskriven huvudrollen redan från start.

– Allt eftersom jag läste höll jag boken allt längre ifrån mig. Bäckström är en minst sagt en ”utmanande” karaktär att förverkliga. Han är homofob, sexistisk och rasistisk och det är en rätt tuff start för en karaktär. Jag hade svårt att se en filmatisering framför mig. Dels på grund av Bäckströms grova cynism, men också hur man skulle visualisera något som mestadels sker i en sådan karaktärs inre, säger Georgie Mathew producent för Bäckström som har premiär på TV4 i dag.

Yellow Birds VD Johannes Jensen var den som först kom med böckerna till Georgie för att se över möjligheterna att producera en tv-serie. Böckerna är signerade Leif GW Persson - professorn, författaren och kriminologen - vars romankaraktärer och fall är så nyanserade att man nästan får en fysisk reaktion när man läser.

Dängde böckerna i en mental vägg

Regissören och manusförfattaren Jonathan Sjöberg (Svartsjön, Hidden) teamade snart upp med Georgie för att skapa visionen framåt. 

– Jonathan är briljant och älskar utmaningar så det blev en process där vi läste hela bokserien tillsammans från början till slut. Dels för att hitta de bärande karaktärerna och fallet vi skulle bygga storyn kring - men också för att dissekera Bäckström och hans inre värld. Visst dängde vi böckerna i en mental vägg ett antal gånger. Samtidigt som bokryggarna luckrades upp, klarnade vår bild av var vi ville hamna – det viktiga var att behålla GW’s anda genom serien och det tycker jag att vi har lyckats med, säger Georgie. 

I den senaste utgivna boken Kan man dö två gånger? fann Jonathan Sjöberg fallet som gav dem början till den första säsongen: En skalle hittas på en öde ö av pojkscouten Edvin. Det visar sig att personen som skallen tillhörde, inte har dött där den hittades utan på en helt annan plats i världen och dessutom för flera år sedan.

 

– Boken heter Kan man dö två gånger, men för oss så blev anti-tesen “Kan man leva två gånger” den första säsongens tema. Det var något vi båda blev fascinerade av! Vi ville även vara lekfulla med publiken, lite som man gör i BBCs Sherlock. Vi var väldigt sugna på att visualisera hur och varför Bäckström löser sina brott, berättar Jonathan Sjöberg.

– Berättelsen om pojken Edvin som i historien blir till Bäckströms lille Kalle Blomkvist- medarbetare, var en viktig del i att utvecklingen av manuset. Bäckströms fina relation till pojken var en nyckel till att förstå sig på kriminalaren från insidan, fortsätter Jonathan.

Från början skissades det på inspelning av två säsonger samtidigt - 12 avsnitt totalt - men insåg snart att det var övermäktigt. Däremot är mycket grundarbete gjort för en säsong två redan nu.

– Vi har kastat om kronologin från böckerna rejält. I stora drag kan man säga att sista boken i bokserien är säsong ett, medan den näst sista boken ligger närmast storyn i säsong två, säger Georgie som berättar att de redan kommit en lång bit i utvecklingen för en andra säsong.

Ankan, Edvin och Bäckström

 Castingen inleddes 2018 av Lovisa Bergenstråhle – en viktig person för fortsättningen. Ett polisteam, ett gäng misstänkta samt thailändska skådisar skulle rekryteras i perfekt kombination.

– Lovisa utmanade oss då vi sköt vitt och brett gällande rollistan. Vem skulle spela Bäckströms side-kick Ankan Carlsson till exempel, den enda karaktären som törs stå upp mot honom? Valet föll på Agnes Lindström Bolmgren som gav oss en helt annan karaktär än den i boken, men hon visade sig vara helt klockren för vår story. 11-årige Elvis Stegmar som fick rollen som pojkscouten och Bäckströms medhjälpare, visade sig också vara en makalös match, säger Georgie.


Helen Sjöholm, Filip Berg, Peshang Rad, Rolf Lydahl, Johan Widerberg, Livia Millhagen, Jens Hultén, Sandra Yi Sencindiver, Anders Mossling, Malgorzata Piezsynska, Linus Wahlgren med flera anslöt till rollistan.

Allt började förstås med vem som skulle spela Bäckström. Och det fanns det aldrig någon som helst tvekan om. Det skulle vara Kjell Bergqvist. Kjell kom till Yellow Birds kontor våren 2018 och fick projektet presenterat. 

– Vi hade Kjell i åtanke från start – det fanns aldrig någon annan. Vi ville ju inte ha någon som bara kunde spela en skitstövel, utan någon som kunde glimta till om varför. När vi träffade Kjell var det “love at first sight”, och jag tror han kände likadant, ler Georgie.

– Jag säger som Margareta Krook: “Varje roll man blir erbjuden är en personlig förolämpning” och det stämmer rätt bra in på mig! Det här är ett av de projekt som jag kommer att räkna med som ett av guldkornen i min karriär, säger Kjell Bergqvist själv om rollvalet i en intervju i TV4.

Inspelning på Västkusten och i Thailand

Inspelningen började i mars 2019 där Jonathan Sjöberg tog hand om de tre första avsnitten och Amanda Adolfsson (Bonusfamiljen) de tre sista.

Inspelningsplatser: Göteborg med omnejd, Koh Chang och Bangkok i Thailand.

– En fantastisk upplevelse var inspelningarna i Thailand. Crewet i Thailand var minst lika underbara som vårt fasta team i Göteborg och vi fick till en väldigt bra sammanhållning. Att Kjell är lite av en lokalkändis i Thailand gjorde det hela också rätt underhållande. Det var selfies i så gott som varje gathörn, berättar Georgie.

The GW legacy


Det kan tyckas vara ett stort ansvar att lansera en serie på “landsfadern” Leif GW Perssons litterära storsäljare.

– Vi har stor respekt för “GW” och har samtidigt varit måna om att göra vår egen tolkning. Vår Bäckström har slipats av de vassaste kanterna, men kanske förstärkts med den underfundighet och charm som anas i böckerna. Tittarna kan förvänta sig ett kriminaldrama med glimt i ögat, som naglar fast en med ett karaktärsdrivet, gripande fall, avslutar Georgie Mathew, producent till Bäckström.

Bäckström kretsar runt den rikskända mordutredaren Evert Bäckström som stoltserar med att ha löst 99 procent av alla fall som han tagit sig an. Men när en dödskalle med skotthål hittas på en obebodd ö i skärgården ställs Evert Bäckström inför ett svårare mysterium än vad han hade kunnat föreställa sig.


Premiär, 23 mars på C More och 7 april på TV4.


Produktionsteamet bakom Bäckström:

Bäckström produceras av Yellowbird för C More och TV4 i samproduktion med ARD Degeto och Film i Väst. Niva Westlin Dahl är exekutiv producent för serien på C More och TV4. Georgie Mathew är seriens producent. Banijay Rights har hand om den internationella distributionen.

Producent: Georgie Mathew
Produktionsbolag: Yellow Bird Sweden

Manusförfattare: Jonathan Sjöberg, Dennis Magnusson
Regissör: Johnathan Sjöberg, Amanda Adolfsson

Medverkande: Kjell Bergqvist, Agnes Lindström Blomgren, Filip Berg, Peshang Rad, Livia Millhgen, Anders Mossling, Rolf Lydahl, Malgorzata Pieczynska, Sandra Yi Sensitiver, Helen Sjöholm, Elvis Stegmar, Pekka Strang, Linus Wahlgren, Johan Widerberg, Jens Hultén, Sahajak Boonthanakit, Lotta Forsberg, Johan Aksell,Arbi Alviati, Lars Andersson, Joanna Domanska, Victoria Dyrstad, Jerker Fahlström, Victor Gadderus, Staffan Göthe, Archana Kanna, Johan Kylén, Lisa Lindgren, Sten Ljunggren, Malin Morgn, Hanna Ullerstam, Vee Vimolmal, Lars G. Wik, Tove Wiréen, Pia Johansson.

Close Menu