Tio års arbete ser sitt ljus i en av SVTs största satsningar under 2020 med ”Jakten på en mördare”

– Yellow Birds Helene Lindholm berättar om arbetet och inspelningen av Jakten på en mördare.

Dramaserien Jakten på en mördare bygger på Tobias Barkmans bok om en av Sveriges skickligaste mordspanare. Jakten på en mördare är historien om Per-Åke Åkesson (Anders Beckman), Monica Olhed (Lotten Roos) och den spaningsgrupp som löste flera kvinnomord i nordöstra Skåne och till slut även det till synes olösbara fallet med Helén. Serien tar sitt avstamp i mordet på tioåriga Helén Nilsson i Hörby 1989, ett fall som inte bara skakade Skåne utan hela Sverige.  Det är en berättelse om klassklyftor och socialt utanförskap, om bottenlös nöd och ett gränslöst kvinnohat. Det är också historien om en polis, som mot alla odds och trots hopplösa förutsättningar aldrig gav upp.


För över tio år sedan läste Helene Lindholm reportageboken Jakten på en mördare av Sydsvenskanreportern Tobias Barkman.
– Jag fick en liknande känsla som när jag läste Lasermannen av Gellert Tamas. Att här fanns en större berättelse om Sverige och tanken föddes på en dramaserie, säger producenten och manusförfattaren Helene Lindholm.
– I fiktionen finns ett utrymme att berätta något mer och fylla i mellanrummen. Förutom jakten på en mördare är det en berättelse om en tid, någon slags brytpunkt i det moderna Sverige, där förändringar sker, inte minst inom poliskåren.
Idag är True Crime-en omåttligt populär genre 
– Mikael Marcimain och jag hade gjort dramaserien Lasermannen för SVT, tidig i sin genre, och jag visste från början att jag ville att han skulle regissera.
Helene Lindholm tog kontakt med poliserna Per-Åke Åkesson och Monica Olhed, som är seriens huvudpersoner. Men Per-Åke Åkesson hann aldrig se slutresultatet: för två år sedan gick han bort.
– Det är otroligt synd att han inte fick vara med om det här. Monica har följt inspelningen och agerat rådgivare, hon är även med i en liten scen. Vi har också tekniker som var med i de riktiga utredningarna som medverkar, de kunde säga till oss när de inte riktigt tyckte att saker stämde. Det har varit jätteviktigt, säger Helene Lindholm.

Men som ofta med stora projekt är det mycket som ska klaffa, så även denna gång. Långa tider stod projektet still men Helene Lindholm arbetade hela tiden för att det hela skulle bli av. Tillsammans med Lotta Erikson skrev Helene manus som först var 3 timmar men förvandlades under tidens gång till 6×45 minuter.
– SVT nya dramachef ville se ett längre format. Hon var avgörande för seriens tillblivelse och serien blev bättre med den nya längden.
Under 2019 skedde inspelningen runtom i Skåne och att ligga så nära verkligheten som möjligt betyder mycket. Därför är research viktigt för alla avdelningar, scenografi, kostym, platsletare, alla har gjort ett extraordinärt arbete. Inte minst de fantastiska skådespelarna.
– Vi måste vara sanna mot historien, att kunna vara det innebär att ha så mycket fakta som möjligt. Det är först då man vet vilket rörelseutrymme man har för att fylla i.
– Jag hoppas det går fram att vi har gjort det här med största respekt och eftertanke, utan sensationslystnad, säger Helene Lindholm. 
När serien nu ska möta sin publik känner Helene Lindholm stolthet.
– Jag vet när något är viktigt, då ger jag mig inte. Det här har varit ett sådant projekt.

Synopsis:
Dramaserien Jakten på en mördare bygger på Tobias Barkmans reportagebok om en av Sveriges skickligaste mordspanare. Jakten på en mördare är historien om Per-Åke Åkesson och Monica Olhed och den spaningsgrupp som löste flera kvinnomord i nordöstra Skåne och till slut även det till synes olösbara fallet med Helén. Serien tar sitt avstamp i mordet på tioåriga Helén Nilsson i Hörby 1989, ett fall som inte bara skakade Skåne utan hela Sverige.  Det är en berättelse om klassklyftor och socialt utanförskap, om bottenlös nöd och ett gränslöst kvinnohat. Det är också historien om en polis, som mot alla odds och trots hopplösa förutsättningar aldrig gav upp. Kvällen i påsktider när 10-åriga Helén Nilsson försvann befann sig ett 20-tal pedofiler inne i centrala Hörby. Det är upptakten till vår serie och det som skulle bli den största brottsutredningen i Sverige efter mordet på statsminister Olof Palme.

Produktionsinfo:
Premiär SVT SVT Play15 november
6×45 minuter
Regissör: Mikael Marcimain
Producent: Helene Lindholm
Manus: Helene Lindholm Lotta Erikson

Close Menu