Tunn Is – PREMIÄR 2020

Tunn Is – PREMIÄR 2020

YELLOW BIRD presenterar Tunn is – en ny TV-serie som tar avstamp i den brännande aktuella klimatfrågan och tar med tittaren på ett spänningsdrama i en storslagen arktisk miljö.
”TUNN IS tar upp en spännande berättelse om vad som egentligen händer i det Arktiska havet, när isen smälter och exploatering av naturresurser blir möjligt. Att Donald Trump dessutom blev en ofrivillig PR-medarbetare på TUNN IS med sina önskemål om att köpa Grönland, gör TV-serien sanslöst aktuell”.

Søren Stærmose
Yellow Bird
Producent/Executive producent

I huvudrollerna i TUNN IS syns två Guldbaggebelönade skådespelare: Lena Endre (Män som hatar kvinnor, Wallander) i rollen som Sveriges utrikesminister Elsa och Bianca Kronlöf (Svenskjävel, Full patte) som Säpo-agenten Liv. I övriga roller syns bland andra Alexander Karim, Johannes Bah Kuhnke, Angunnguaq Larsen, Iben Dorner och Reine Brynolfsson.

Previous
Next

Ett forskningsfartyg attackeras utanför Grönland samtidigt som arktiska rådet försöker att enas om ett avtal som förbjuder miljöskadlig oljeborrning i regionen. Bakom avtalet står Sveriges utrikesminister Elsa (Lena Endre), vars politiska rådgivare Viktor (Alexander Karim) befinner sig ombord på det attackerade fartyget. Attacken sätter Elsas avtal i gungning och hemma i Sverige startar en kamp mot klockan för Säpo-agenten Liv (Bianca Kronlöf) som är gravid med Viktors barn.

– TUNN IS är en viktig serie som dramatiserar en kamp som i allra högsta grad är verklig – här och nu – och som vi måste ta på allvar. Den handlar om klimatförändringarna, om ursprungsbefolkningen och självständigheten för Grönland och om hur kortsiktiga intressen hindrar mänskligheten från att fatta beslut som är avgörande för vår existens, säger Lena Endre och fortsätter:

– TUNN IS är baserad på en idé av mig och producenten Søren Stærmose. Det har varit en lång resa med många utmaningar. Søren har jobbat envetet för att utveckla manus, hitta regissörer, teamarbetare, co-producenter och finansiering – och nu står vi här! Det har varit en fantastisk upplevelse att spela in under det arktiska klimatets tuffaste period – i januari till mars innan isen smälter – med svenskar, norrmän, danskar, grönländare, finländare, islänningar, amerikaner, ryssar och balter. Jag är oerhört glad att vi har kunnat fullfölja vår dröm och vår vision sedan sex år tillbaka.

Bianca Kronlöf som spelar Säpo-agenten Liv beskriver TUNN IS:

– TUNN IS är som fingret på pulsen av vår tid, vilket känns otroligt spännande och kul att ha fått jobba med. Det är en spännande serie med flera trådar: Dels den politiska kampen kring klimatförändringarna, dels min karaktärs kamp mot klockan för att rädda sin kidnappade man. Det är en viktig och spännande serie med hög puls och något som kommer att beröra alla – den oengagerade klimatförnekaren till den i allra högsta grad medvetna klimataktivisten.

TUNN IS  har regisserats av konceptuerande regissören Cecilie Mosli (Frikänd, Mammon, Grey’s Anatomy) och regissören Thale Persen – och har spelats in under 2019. Manus har skrivits av Birkir Blær Ingólfsson, Jónas Margeir Ingólfsson och Jóhann Ævar Grimsson.

TUNN IS produceras av Søren Stærmose på Yellowbird för C More och TV4, i samproduktion med Sagafilm, C More, TV 4 och France TV i samarbete med DR, NRK, YLE, RUV, NFTF, Lumiere och CREATIVE MEDIA Programme.

Executive producent Line Funch.
Internationell distributör är Banijay Rights.
TUNN IS väntas ha premiär på C More och TV4 och i övriga nordiska länderna under våren 2020.

Kontakter:
Coordinator Isabell Carlström
isabell.carlstrom@banijaynordic.com

 

Close Menu