Från idé till premiär av Tunn Is

– Yellow Birds producent Søren Stærmose produktionsberättelse

För sju år sedan formade producent Søren Stærmose och skådespelerskan och regissören Lena Endre det första tankarna kring klimat-thrillern Tunn Is med premiär 3 februari, 2020 på C More och TV4. Aldrig hade de båda kunnat ana att klimatförnekande Donald Trump några år senare skulle bli seriens största promoter.

Det var 2013, efter inspelningen av Daniel Alfredsons Skumtimmen, som Lena Endre och Søren Stærmose fann varandra och började samtalen om ett gemensamt projekt.
Idén var att bygga en politisk thriller inspirerad av David Finchers House of Cards, med den eskalerande klimatkrisen som största huvudroll och Grönland som den symboliska platsen där dramat utspelar sig.

 

Arktiska havet som utgångspunkt

Grönland som inspelningsplats var naturligt för Søren som gjorde sin värnplikt där och som nyligen rest tillbaka och besökt Polar Institute/Children´s home Uummannag. Med Lenas ambassadörskap i Greenpeace blev klimatfrågan en naturlig utgångspunkt.

– Efter mina och Lenas samtal blev det det tydligt vad som engagerade oss i grunden: vad händer med den globala uppvärmningen och klimatförändringarna i det arktiska havet när isen smälter. Vilka krafter ställs emot varandra när det blir lättare att exploatera åtråvärda naturresurser kring det arktiska havet där länderna USA, Kanada, Grönland/Danmark, Island, Norge, Sverige, Finland och Ryssland har ekonomiska intressen. Men hur bygger man ett gripande drama kring det?, berättar Søren.

Långdragen finansieringsresa

En originalidé likt denna tar lång tid att realisera och många gånger har projektet sett ut att läggas på “is”, eller rentav helt läggas ner. Svenska Filminstitutets dåvarande filmkonsulent Suzanne Glansborg gick tidigt in med utvecklingsstöd vilket, tillsammans med stöd från Yellolw Bird´s utvecklingsavdelning och ytterligare stöd från en TV kanal var avgörande för de isländska manusförfattarna Birkir Blær Ingólfsson, Jónas Margeir Ingólfsson och Jóhann Ævar Grimson att påbörja arbetet med att plöja forskningsartiklar och göra researchresor till Grönland.

Søren hade tidigare teamat upp sig med isländska Sagafilm som en engagerad samproducent. Tillsammans med exekutiva producenten Line Funch lyckades det Søren att göra YLE, DR, NRK, RUV, Lumiere och France TV intresserade. Den internationella distributören blev naturligtvis BANIJAY RIGHTS men det saknades fortfarande en svensk majorkanal för att kunna realisera projektet.

Tre regissörer jobbade parallellt

Inspelningen skedde på Grönland men mestadels på Island eftersom där inte finns en infrastruktur (utbildad personal, finansiellt understöd) för stora TV-inspelningar på Grönland. På Island finns där väldigt erfarna produktionsteam och fördelaktiga ekonomiska villkor för filminspelningar med 25% skattereduktion, så spenderar du 10 milj kronor får du 2,5 milj tillbaka. Island ligger också på samma breddgrad, som vår grönländske huvud-location Tasiilaq i serien – och en del natur är liknande.

Filmningen skulle ske under vintermånaderna och eftersom säsongen blir allt kortare var de 8 x 45 minuters avsnitten tvungna att spelas in på korta 10,5 veckor. Januari-Mars 2019.

 

Søren fortsätter:

– Eftersom det var stor fara för att bli för snöfattigt - och vi behövde mycket snö - fick vi spela in med tre team samtidigt. Våra två norska regissörer Cecilia Mosli och Thale Person jobbade parallellt och skådespelarna fick åka emellan. Samtidigt jobbade vår tredje regissör Gudjon Jonsson på båda Island och Grönland med miljöbilder och scener med fordon som helikoptrar, militärflygplan, arktiska kommandoskepp, hundspann, snöskoter jakter, drönare bilder. Gudjon skötte också logistiken för alla VFX-effekter.

Isbjörnar drar sig närmare byarna när jaktmarker försvinner

Tecknen på den globala uppvärmningen gjorde sig påtaglig även för filmteamet.
En location på Grönland var tvungen att flyttas då snöläget var för dåligt.

– Vi hade planerat en inspelning i Tasiilaq på Grønlands Östkust där vi följde snö och isläget via satellit – allt skulle vara fruset, men plötsligt var läget ett helt annat – isen släppte och det blev öppet hav och snön smälte. Gudjon och teamet måste flytta upp norrut till en stad som heter Íttoqqortoormiit – men även där var klimatändringen synlig. Isbjörnarnas jaktmarker försvinner, när isen smälter och drar sig därav neråt byarna. Stan hade redan använt sin kvot för att skjuta isbjörnar och kunde nu bara försöka skrämma bort dom.

Trump twittrar till klipprummet

Tecknen på den globala uppvärmningen gjorde sig påtaglig även för filmteamet.
En location på Grönland var tvungen att flyttas då snöläget var för dåligt.

– Vi hade planerat en inspelning i Tasiilaq på Grønlands Östkust där vi följde snö och isläget via satellit – allt skulle vara fruset, men plötsligt var läget ett helt annat – isen släppte och det blev öppet hav och snön smälte. Gudjon och teamet måste flytta upp norrut till en stad som heter Íttoqqortoormiit – men även där var klimatändringen synlig. Isbjörnarnas jaktmarker försvinner, när isen smälter och drar sig därav neråt byarna. Stan hade redan använt sin kvot för att skjuta isbjörnar och kunde nu bara försöka skrämma bort dom.

Distribution och premiär

Produktionen med Tunn is har tagit sju år att slutföra och har engagerat fem av åtta medlemsländer av det Arktiska Rådet: Grönland/Danmark, Norge, Island, Sverige och Finland. I serien talas Svenska, Danska, Engelska och Grönländska och skådespelarna kommer från hela den arktiska regionen, inklusive USA och Ryssland.

– Det är en fantastisk känsla att vi nu efter sju år äntligen får premiär på mitt och Lenas hjärteprojekt. Vi har stor galapremiär på Island snart där politiker och den grönländska ambassadören gästar. Jag ser speciellt fram emot de nordiska premiärerna – men naturligtvis också den stora grönländska premiären i Nuuk - och sedan att presentera den för våra internationella köpare på London Screenings i mitten av februari, avslutar Søren Stærmose.

Tunn Is har premiär
3 feb på TV 4 & C MORE (Sverige, Norge, Danmark, Finland)
9 feb på NRK (Norge)
9 februari på YLE (Finland)
16 feb på RUV (Island)
23 feb på DR (Danmark)

Fakta om Tunn is

Ett forskningsfartyg attackeras utanför Grönland samtidigt som arktiska rådet försöker att enas om ett avtal som förbjuder miljöskadlig oljeborrning i regionen. Bakom avtalet står Sveriges utrikesminister Elsa (Lena Endre), vars politiska rådgivare Viktor (Alexander Karim) befinner sig ombord på det attackerade fartyget. Attacken sätter Elsas avtal i gungning och hemma i Sverige startar en kamp mot klockan för Säpo-agenten Liv (Bianca Kronlöf) som är gravid med Viktors barn.

Tunn is produceras av Søren Stærmose på Yellowbird för C More och TV4, i samproduktion med Kidda Rokk/Sagafilm och i samarbete med France TV, DR, NRK, YLE, RUV och Lumiere. Internationell distributör är Banijay Rights. Exekutiv producent på C More och TV4 är Ulf Synnerholm.

– Tunn is är en viktig serie som dramatiserar en kamp som i allra högsta grad är verklig – här och nu – och som vi måste ta på allvar. Den handlar om klimatförändringarna, om ursprungsbefolkningen och självständigheten för Grönland och om hur kortsiktiga intressen hindrar mänskligheten från att fatta beslut som är avgörande för vår existens, säger Lena Endre i ett pressmeddelande från TV4.

Här är produktionsteamet bakom Tunn is:

Based on an idea by:
LENA ENDRE
SØREN STÆRMOSE

Writers:
JONAS MARGEIR INGOLFSSON
BIRKIR BLÆR INGOLFSSON
JOHANN ÆVAR GRIMSSON

Director:
Conceptual director CECILIE MOSLI
Director THALE PERSEN
Director GUDJON JONSSON

Cast:
LENA ENDRE
BIANCA KRONLÖF
ANGUNNGUAQ LARSEN
NUKAKA COSTER-WALDAU
IBEN DORNER
NICOLAS BRO

Casting:
TUSSE LANDE
JULIE WIETH

DOP:
Conceptual Director of Photography GAUTE GUNNARI
Director of Photography BERGSTEINN BJÖRGULFSSON
Greenland Director of Photography TOMAS ÖRN TOMASSON

Production Designer:
EGGERT KETILSSON

Art Director:
ATLI GEIR GRETARSSON

Costume Designer:
HELGA STEFANSDOTTIR

Make Up:
GUDBJÖRG HULDIS KRISTINSDOTTIR

Composer:
BIGGI HILMARS

Sound Designer:
GUNNAR ARNASON

Editors:
ERIK THORVALD ASTER
SIMEN GENGENBACH


Executive Producers:

LINE WINTHER SKYUM FUNCH
SØREN STÆRMOSE
JOHANNES JENSEN
KJARTAN TÓR THÓRDARSSON
STEINARR LOGI NESHEIM
HILMAR SIGURDSSON

MEDERIC ALBOUY
BENOIT MARCHISIO
NATHALIE BIANCOLLI

ULF SYNNERHOLM
ERIK LEIJONBORG

Line producer:
HILLEVI RÅBERG

Producer:
SØREN STÆRMOSE
KIDDA ROKK

Close Menu