Känslostarkt och jobbigt nära när “Threesome” återvänder med ny säsong

Känslostarkt och jobbigt nära när “Threesome” återvänder med ny säsong

Regissören Lisa Linnertorp kallas mamma björn av skådespelarna i Viaplays ”Threesome” därför att hon öppnat upp för en trygghet som låter kameran krypa riktigt nära. Vi har sett första avsnittet på Way Out West.
 
”Threesome” är ett intimt porträtt av det unga paret Siri och David, boende i London, som varit tillsammans sedan gymnasiet. De är så tätt sammanflätade att gränserna mellan deras varande suddats ut. Men en utekväll träffa de den franska konststudenten Camille och en oskyldig kyss övergår till en passionerad trekant. En händelse som för alltid förändrar Siris syn på David och som driver henne till att begå ett av de största sveken.
 
I första avsnittet av säsong två får vi följa Davids första dygn efter att han fått kännedom om Siris affär med balettdansören John. Vi får genomlida hans panikångest, sorgen som snart stormar och hur hans utmattade hjärta stänger av i överlevnadssyfte. Det är närgånget, och ger en plågsam inblick i hans perspektiv och sårbarhet.
 
Vi såg första avsnittet på Way Out West där skådespelarna Simon Lööf (David), Matilda Källström (Siri) och Kitt Walker (Mario) samt regissören var på plats för att berätta mer om inspelningen.
Regissören Lisa Linnertorp är själv skådespelare i grunden och visste därför mycket väl hur hon ville arbeta med sin ensemble och hur utsatt man är.
 
– Man står där med sin kropp och sin själ. Alla andra i teamet är gömda bakom kamera. Det är en otroligt utsatt position att vara i. Att skapa en trygghet och en arbetsmiljö av tillit och massa kärlek tror jag är väldigt viktigt för att kunna stretcha sig så långt som man behöver stretcha sig. Jag visste också vad jag skulle komma att kräva av min ensemble och det är väldigt, väldigt naket. Både bildligt och bokstavligt talat.
 
Avsnitten är korta på 23–25 minuter och en säsong är inte längre än åtta avsnitt vilket gör att berättelsen upplevs otroligt tät. Likt en välskriven novell ligger fokus på få karaktärer samt trånga och intima miljöer. Väldigt nära. Men så är också regissören ett stort fan av det språket. De jobbade i ett högt tempo för att få loss mycket tid till skådespelarna och hon har en överenskommelse med fotografen om att köra väldigt få inställningar.
 
– Jag älskar att ligga nära, man kan gå ut och lufta någon gång ibland, men det är också mitt språk att komma in under huden.
Simon Lööf som spelar David är i fokus under hela första avsnittet och regissörens språk är träffsäkert, sårbart och kräver en otrolig subtilitet som han på ett genuint sätt mycket väl lyckas leverera.
 
– Det var jobbigt, men tryggheten i sättet hon jobbar gör att man vet att man kan släppa sig själv helt.
 
Precis som både David och Siri nästan klivit ur sig själva för att vara ett med varandra. Ett varandra vars skörhet överväldigar vid insikten om att vi:et kan upphöra att existera. Matilda Källström bekräftar också att även Siri är på en otroligt skör plats vid säsongens start, men också på ett sätt som många kan relatera till. För kan man bli förlåten för ett sådant svek? Någon som kommer hjälpa David att bearbeta sveket är vännen, tredje-hjulet, Mario (Kitt Walker).
 
– Att komma in i en sådan här ensemble med mammabjörn Lisa som tar hand om en och ger den här trygga kärleksmiljön är jag så otroligt tacksam över.
 
Första avsnittet är skört och Lisa Linnertorps kärleksspråk ställer oss verkligen frågan – varför gör vi varandra trasiga? Eller är det vi själva som gör det.
 
 
”Threesome” är tillbaka på Viaplay i höst.
Close Menu